TOP 5 | Community

TOP 5

TOP 5
Userlevel 7
 • heroj
 • 313 odgovorov
 1.  Arc Search: Iskalnik, ki združuje brskalnik in umetno inteligenco za hitrejše pridobivanje informacij
📸: Arc

 The Browser Company je predstavilo Arc Search, nov iskalnik, ki združuje brskalnik, iskalnik in umetno inteligenco, ter obljublja drugačno izkušnjo iskanja informacij na spletu.

Kako deluje Arc Search?

Naprimer aplikacijo lahko vprašaš oziroma tudi vtipkaš "Kaj se je zgodilo na tekmi Chiefs?", ampak običajno bi za to uporabil_a Google in preklikal_a nekaj povezav, da bi našel_a odgovore. Arc Search pa ponuja drugačen pristop: vneseš vprašanje in pritisneš gumb "Browse for me" (Brskaj zame). Aplikacija preišče splet - od Twitterja do Guardian-a in USA Today - ter v nekaj sekundah vrne povzetek ključnih informacij: rezultat tekme, ključne dogodke, omembe pomembnih osebnosti ter povezave na sorodne vsebine.

Arc Search je del širših sprememb v brskalniku Arc. Mobilna aplikacija, ki je prej služila kot spremljevalna aplikacija za namizno različico, zdaj vključuje sinhronizacijo med napravami z novo funkcijo Arc Anywhere in vključuje funkcionalnosti umetne inteligence. V prihodnosti se bo aplikacija Arc Search preimenovala preprosto v Arc in postala edina mobilna aplikacija podjetja.

Prednosti in izzivi: Funkcija "Browse for me" ni popolna, a je impresivna. Kljub temu Arc Search še ne navaja vedno zanesljivih virov, zato je težko preveriti točnost vseh informacij.

Podjetje intenzivno vlaga v razvoj umetne inteligence, kar izboljšuje iskalne zmogljivosti Arc Search. Kot se industrija generativne umetne inteligence izboljšuje, se bo izboljšal tudi Arc. Vendar pa ostaja odprtih več vprašanj, kot so sodelovanje z založniki, navajanje virov in prilagoditev uporabniške izkušnje. Prav tako še ni znano, ali bo Arc Search v prihodnosti plačljiv.

Arc Search ponuja nov, enostavnejši način iskanja informacij na spletu. Namesto preklikanja številnih povezav ti omogoča hitro pridobivanje povzetkov ključnih informacij. Čeprav je še vedno v razvoju, že zdaj obljublja revolucijo v načinu iskanja na spletu.

 1. Ali Apple načrtuje "sherlockanje" Arc brskalnika?
📸: Apple

Si že slišal_a za izraz "sherlocking"? To je, ko Apple prevzame ideje razvijalcev aplikacij in jih vključi v svoje lastne funkcije. Zdi se, da bi bil naslednji na vrsti lahko Arc, inovativni spletni brskalnik podjetja The Browser Company.

Če si slučajno pozabil_a kaj  je Arc, te spomnimo. 😉 Arc je spletni brskalnik, ki uporablja umetno inteligenco (UI) za iskanje po spletu na nove načine. Ena izmed njegovih ključnih funkcij je "Brskaj namesto mene", kjer UI namesto tebe prebrska splet in poda povzetke rezultatov. Poleg tega ima tudi funkcijo "pinch to summarize", ki s stiskanjem prstov ustvari povzetek spletne strani.

Kaj načrtuje Apple? Po poročilu Bloomberga Apple načrtuje, da bo v novem iOS 18 uvedel funkcijo "pametni povzetki", ki bo omogočala povzetke sporočil, obvestil, spletnih strani, novic in drugih dokumentov. To je zelo podobno funkciji, ki jo ponuja Arc.

Sherlocking v preteklosti To ni prvič, da Apple uporablja ideje razvijalcev. V preteklosti je že vključeval funkcije drugih aplikacij v svoje sisteme:

Camo: Aplikacija, ki omogoča uporabo iPhona kot spletne kamere, je postala Continuity Camera.

Duet Display in Luna: Aplikacije za uporabo iPada kot drugega zaslona, zdaj vključene v funkcijo Sidecar.

Klarna: Aplikacija za nakup zdaj in plačilo kasneje, vključena v Apple Pay Later.

Sledenje zdravilom, menstruaciji, razpoloženju in spanju: Prvotno funkcije drugih aplikacij, zdaj vključene v Applove zdravstvene aplikacije.

Okej, kaj to pomeni za Arc? Če Apple uvede povzetke z umetno inteligenco v Safari, bi to lahko zmanjšalo potrebo po alternativnih brskalnikih, kot je Arc. Vendar pa v podjetju The Browser Company niso zaskrbljeni. Soustanovitelj in izvršni direktor Josh Miller pravi: "Zaradi tega je naše delo tako zabavno. Spodbuja nas, da smo še bolj domiselni in pogumni."

Kaj misliš ti?

Ali misliš, da je "sherlocking" pošteno do razvijalcev aplikacij? 🤔

Bi še vedno uporabljal_a Arc, če bi Apple ponudil podobne funkcije v Safariju? 🌐🗨️

 

 

 1. Ženske v umetni inteligenci, ki spreminjajo svet
📷: Open Universities

TechCrunch je začel serijo intervjujev o izjemnih ženskah, ki so prispevale k razvoju umetne inteligence. Cilj je izpostaviti akademičarke in strokovnjakinje, ki pogosto ostanejo prezrte. V prihodnje bodo objavljeni dodatni prispevki o ključnih prispevkih žensk v tem področju.

To so ženske, ki »spreminjajo« svet v tehnologiji AI:

 • Irene Solaiman (Hugging Face)
 • Eva Maydell (Evropski parlament)
 • Lee Tiedrich (Globalno partnerstvo za umetno inteligenco)
 • Rashida Richardson (Mastercard)
 • Krystal Kauffman (Inštitut za raziskave porazdeljene umetne inteligence)
 • Amba Kak (politična priporočila za AI)
 • Miranda Bogen (rešitve za upravljanje AI)
 • Mutale Nkonde (nepristranskost AI)
 • Karine Perset (vladno svetovanje za AI)
 • Francine Bennett (podatkovna znanost in odgovornost AI)
 • Sarah Kreps (Cornell University)
 • Sandra Wachter (Oxford University)
 • Claire Leibowicz (PAI)
 • Heidy Khlaaf (Trail of Bits)
 • Tara Chklovski (Technovation)
 • Catherine Breslin (Kingfisher Labs)
 • Rachel Coldicutt (Careful Industries)
 • Dar'shun Kendrick (predstavniški dom Georgie)
 • Chinasa T. Okolo (Brookings Institution)
 • Sarah Myers West (AI Now)
 • Miriam Vogel (EqualAI)
 • Arati Prabhakar (Bela hiša)

Spolne razlike v umetni inteligenci

V članku za New York Times so bili izpostavljeni predvsem moški kot ključne osebnosti v umetni inteligenci, kar je povzročilo burne odzive zaradi izključitve žensk. Čeprav so moški kot Elon Musk in Larry Page pogosto omenjeni, so bile temelje umetne inteligence postavljene že dolgo pred tem, s strani številnih znanstvenic in strokovnjakinj.

Elaine Rich je leta 1983 napisala enega prvih učbenikov o umetni inteligenci. Cynthia Dwork je pomembno prispevala k pravičnosti v umetni inteligenci in diferencialni zasebnosti. Cynthia Breazeal je pomagala razviti enega prvih socialnih robotov, Kismet.

Trenutno stanje žensk v umetni inteligenci

Kljub prispevkom žensk, te predstavljajo le majhen del delovne sile v umetni inteligenci. Študija Stanforda iz leta 2021 navaja, da je med zaposlenimi v umetni inteligenci le 16 % žensk. Svetovni gospodarski forum je istega leta ugotovil, da ženske zasedajo le 26 % delovnih mest, povezanih z analitiko in umetno inteligenco. Razlike med spoloma se celo povečujejo.

Vzroki za neenakost

Raziskava družbe Deloitte izpostavlja diskriminacijo in pomanjkanje priložnosti za ženske že na fakultetah. 78 % anketiranih žensk ni imelo priložnosti za prakso na področju umetne inteligence, več kot polovica pa jih je zapustila delodajalce zaradi diskriminacije in neenakega plačila.

Pomen žensk v umetni inteligenci

Ženske pogosto upoštevajo družbene, etične in politične posledice svojega dela, kar je ključnega pomena za razvoj odgovorne umetne inteligence. TechCrunch upa, da bo njihova serija prispevkov pomagala izboljšati razmere.

Ženske, ki so predstavljene v seriji, poudarjajo pomen mentorstva, predanosti in vodenja z zgledom. Organizacije lahko pomagajo z uvajanjem politik, ki spodbujajo vključevanje žensk. Spremembe se ne bodo zgodile čez noč, a vsak korak šteje.

 

 

 1. ChatGPT: Vse, kar moraš vedeti o AI klepetalnem robotu 🤖
📸: Linkedin

ChatGPT je klepetalni robot z umetno inteligenco, ki ustvarja besedila in ga je razvilo podjetje OpenAI. Svet je navdušil s svojimi zmožnostmi, saj je začel kot orodje za pomoč pri pisanju esejev in kodiranja s kratkimi napotki, zdaj pa ga uporablja več kot 92 % podjetij s seznama Fortune 500 za različne naloge. Ta uspeh je OpenAI dvignil med najbolj priljubljena podjetja, čeprav so odpustitev in hitra vrnitev izvršnega direktorja in soustanovitelja Sama Altmana povzročile nekaj pomislekov glede usmeritve podjetja in odprle vrata konkurenci.

Kaj to pomeni za OpenAI in ChatGPT? 🌐

Trenutne spremembe v podjetju bi lahko okrepile konkurente, kot je Meta s svojimi jezikovnimi modeli LLaMA, ali pa pomagale drugim zagonskim podjetjem na področju umetne inteligence pritegniti pozornost in sredstva. Industrija pozorno spremlja, kako se bo OpenAI ponovno sestavil po teh pretresih.

Čeprav ima ChatGPT tudi temnejšo plat, je jasno, da AI orodja ne bodo izginila. ChatGPT je od svoje prve predstavitve dosegel 100 milijonov tedensko aktivnih uporabnikov, OpenAI pa vanj intenzivno vlaga.

Pomembni dogodki in novosti 🚀

Pred nedavnimi spremembami v vodstvu je OpenAI organiziral prvo konferenco za razvijalce, OpenAI DevDay. Na konferenci so napovedali številne posodobitve, vključno z GPT-4 Turbo, nadgrajeno različico najnovejšega jezikovnega modela GPT-4, in multimodalnim API-jem. Predstavili so tudi trgovino GPT, kjer lahko uporabniki ustvarjajo in zaslužijo s svojimi prilagojenimi različicami GPT.

GPT-4, ki zna pisati bolj naravno in tekoče kot prejšnji modeli, je večinoma dostopen plačljivim uporabnikom ChatGPT. Vendar pa je GPT-4 brezplačno na voljo prek Microsoftove storitve Bing Chat v brskalnikih Microsoft Edge, Google Chrome in Safari. Poleg tega je OpenAI pred kratkim omogočil dostop do interneta za vse uporabnike ChatGPT, integracija z DALL-E 3 pa omogoča ustvarjanje slik iz besedilnih pozivov neposredno v ChatGPT.

Z OpenAI se dogaja veliko zanimivega, kar kaže, da so orodja umetne inteligence tukaj, da ostanejo!

 

 1. Aplikacija Autobiographer, ki z umetno inteligenco pomaga pri pripovedovanju tvoje življenjske zgodbe
📸: Autobiographer

Ali si lahko predstavljaš, da ti umetna inteligenca pomaga pri pripovedovanju tvoje lastne zgodbe? 📜 To je točno tisto, kar si prizadeva startup podjetje Autobiographer doseči. S pomočjo tehnologije umetne inteligence ta aplikacija omogoča uporabnikom, da se vključijo v smiselne pogovore o dogodkih v svojem življenju in svojih čustvih ter jih nato pretvori v pisano besedo, kar omogoča učinkovito ustvarjanje avtobiografije. Veliko ljudi se je sprva upiralo ideji, da bi umetna inteligenca lahko nadomestila umetnost, kot je pisanje. Vendar pa Autobiographer deluje na način, da uporabnika vodi skozi proces pripovedovanja njihove zgodbe in jo nato uredi v končen izdelek, ki ga lahko izvozite v obliki PDF in morda celo natisnete kot spominek. Namesto da bi bila edina ustvarjalka, umetna inteligenca deluje kot sodelavec.

Čeprav aplikacija ne more popolnoma nadomestiti ročno napisanih zgodb, lahko služi kot orodje za dokumentiranje družinske zgodovine ali prijateljskih spominov ter kot način, kako deliti svoje izkušnje z naslednjimi generacijami.

Matt Bowman, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Autobiographer, je bil navdihnjen, da ustvari to aplikacijo kot način, da svojim otrokom zapusti pripoved o svojem življenju, zlasti o svojih izkušnjah v vojaški službi. S svojimi izkušnjami v posebnih vojaških enotah, ki so ga napotile v Irak in Afganistan, je doživel izgube, ki so ga spremenile in oblikovale njegov pogled na svet.

"Imam toliko čudovitih spominov na svoje prijatelje iz vojske - smešne, edinstvene, neverjetne dogodke, ki smo jih delili - veliko od teh sem slišal na pogrebih nekaterih mojih najbližjih prijateljev. Sedaj je moja naloga, da te zgodbe predam naprej svojim otrokom," pravi Bowman. Želi, da bi njegovi otroci spoznali njegovo zgodbo, vključno z vojaškimi izkušnjami, ter razumeli, kakšen človek je bil njihov oče.

James Barnes, sodelavec Matta Bowmana pri Autobiographerju, je prav tako opazil potencial umetne inteligence pri obdelavi osebnih izkušenj. Kot nekdanji zaposleni pri Facebooku se je spoprijateljil s Bowmanom, ko sta raziskovala idejo uporabe tehnologije za pripovedovanje zgodb. Njuna skupna zanimanja za vojaške izkušnje in psihoaktivne snovi sta ju povezala, ko sta začela delati na projektu Autobiographer.

Aplikacijo uporabljaš tako, da se pogovarjaš z agentom umetne inteligence, ki te spodbuja k pripovedovanju tvoje zgodbe. Tvoji spomini so varno shranjeni in zaščiteni v šifriranem prostoru, do katerega nima dostopa nobeno osebje programa Autobiographer. Aplikacija ti omogoča, da raziskuješ svoje spomine in jih na koncu pretvoriš v različne vrste, na primer v kratko zgodbo ali zahvalno pismo za ljubljeno osebo.

Cena storitve Autobiographer je 199 dolarjev na leto, kar je cenovno dostopneje od najema profesionalnega pisca, vendar morda še vedno precej drago za nekatere. Podjetje je že sodelovalo z novinarko Katie Couric, ki bo startupu služila kot promocijski partner, kar kaže na naraščajočo priljubljenost tehnologije pripovedovanja zgodb.

Podjetje Autobiographer je bilo ustanovljeno pred tremi leti in pol in je doživelo več preobratov. Najnovejša različica aplikacije je bila razvita v zadnjem letu. Podjetje je prejelo 4 milijone dolarjev predzačetnega financiranja iz različnih virov.

 


3 replies

Userlevel 7

Vsak petek se veselim, da z vami delim naš Top 5 pregled novic iz svetovnega spleta, in danes sem objavila zadnjega za mesec maj. 😉 Sedaj pa je čas, da ti stopiš v ospredje in deliš z nami, katera novica te je najbolj pritegnila ta mesec in zakaj? Tvoja perspektiva je za nas dragocena! 🤗

Userlevel 3
Badge

Meni je vse zanimiva kar je v navezi z UI 🙃

Userlevel 4
Badge

Vse je znimiv✌🏽

Odgovori