Top 5 novic tedna | Community
News

Top 5 novic tedna

  • 15 September 2023
  • 8 odgovorov
  • 76 ogledov
Top 5 novic tedna
Userlevel 7
  • heroj
  • 313 odgovorov

 1. Applov iPhone 15 zaznamuje novo dobo

📷:Apple

Apple je spet zadel! Z novo serijo iPhone 15 so ustvarili val navdušenja v svetu tehnologije. Poglejmo si, kaj je tokrat novega in zakaj je ta model vreden vaše pozornosti.

USB-C: Prihodnost povezav

Največje spremembe so vedno najbolj očitne. Apple se je odločil za uporabo USB-C vtičnice, kar omogoča hitrejše polnjenje in prenos podatkov. Zlasti za tiste, ki želijo izkoristiti polne zmogljivosti, je model Pro najboljša izbira, saj omogoča prenose do 10 gigabitov na sekundo. Čeprav je hitrost polnjenja ostala enaka, je prehod na USB-C nedvomno velik korak naprej za Apple.

Dynamic Island: več kot le lep izgled

Dynamic Island ni le estetski dodatek. To je funkcionalno in uporabno območje zaslona, ki uporabniku omogoča hiter dostop do ključnih informacij. Predstavljaj si, da hitro pogledaš prihod tvojega Uberja ali stanje športnih rezultatov, ne da bi dejansko odprl_a aplikacijo. To je priročnost na novo raven.

Fotoaparat: Resnično profesionalno

Z vsako novo izdajo iPhonea Apple navdušuje s kamero, iPhone 15 pa ni izjema. Zlasti modeli Pro nudijo dodatne funkcije, kot je periskopska kamera, ki uporabnikom omogoča, da zajamejo oddaljene predmete v visoki kakovosti. Kombinacija tehnoloških izboljšav in programskih nadgradenj obljublja fotografije kot še nikoli doslej.

Moč v tvojih rokah:

Pro modeli so opremljeni z najnovejšim čipom A17 Pro, ki zagotavlja izjemno hitro delovanje. S to novo serijo lahko uporabniki doživijo igre v konzolni kakovosti prav na svojih telefonih, kar postavlja Apple na čelo v svetu mobilnih iger.

Akcijski gumb: prilagodljivost na dlani

Stikalo za izklop zvoka je bilo stalnica na iPhonih od začetka, vendar se Apple vedno prilagaja. Z uvedbo akcijskega gumba na modelih Pro uporabnikom dajejo možnost prilagajanja, kako želijo uporabljati svoje naprave.

Ekološka odgovornost: korak k boljšemu jutri

V duhu trajnosti in okolijske odgovornosti je Apple predstavil nov trajnostni material FineWoven. Z odločitvijo za postopno opuščanje usnja Apple pošilja močno sporočilo o svoji predanosti zeleni prihodnosti.

Cena in razpoložljivost

Medtem ko so cene ostale relativno stabilne, je pomembno omeniti, da se iPhone 15 Pro Max začne pri ceni 1.199 USD. Vendar pa zdaj dobite več prostora za shranjevanje, kar je dodaten bonus.

 

V svetu pametnih telefonov je iPhone 15 nedvomno znamka razkošja in inovacij. Uradno bo novi iPhone 15 v Sloveniji na voljo 22. septembra 2023.

 

2. iPhone 15 v ZDA ekskluzivno s tehnologijo eSIM, medtem ko preostali svet ostaja tudi na opciji fizične SIM kartice


Appleov ambiciozni načrt odstranjevanja tradicionalne klasične SIM kartice se je z iPhoneom 14 uresničil, vendar le za uporabnike v ZDA. V nasprotju z govorico, ki je predvidevala razširitev te funkcije po vsem svetu, iPhone 15 za globalni trg še vedno, omogoča tradicionalno klasično SIM kartico. Viri so namigovali, da bi Apple lahko letos ta pristop razširil v Francijo in druge evropske države, vendar se z lansiranjem iPhonea 15 to ni zgodilo. S pregledom Applove uradne spletne strani se razkrijejo štirje različni modeli iPhonea 15: globalni, kitajski (ki podpira fizično Dual-SIM), model za določene regije, kot so Kanada, Japonska in Mehika ter model ekskluzivno za ZDA.

Obisk spletne strani Apple v različnih državah razkriva, da so modeli, ki se prodajajo zunaj ZDA, še vedno opremljeni s prostorom za vstavitev fizične SIM na levi strani naprave. Zanimivo je tudi, da je edino ameriška različica iPhona opremljena za podporo hitrejšim 5G mmWave omrežjem.

Apple je večkrat izpostavil prednosti eSIM-a nad tradicionalnimi klasičnimi SIM karticami, kot je izboljšana varnost, saj kartice ni mogoče fizično odstraniti iz naprave. Kljub temu pa je sprejetje eSIM v mnogih državah počasno, pri čemer številni operaterji še vedno ne ponujajo podpore za to inovacijo. re:do je ready na iPhone, kot je v ZDA. 😎

Idealno bi bilo, da bi Apple sprostil prostor, ki ga zaseda fizična SIM kartica, za druge komponente. Vendar pa analize kažejo, da v ameriških modelih iPhona namesto prostora za fizično SIM kartico ni ničesar drugega, kar pomeni, da je potencialni prostor zaenkrat neizkoriščen.

Za globalne uporabnike se postavlja vprašanje, ali bo Apple v naslednjem letu končno razširil svojo vizijo eSIM-only naprav izven ZDA. re:do, je pripravljen na to. 😉

 

 

3. TikTok uvaja lestvico 50 najbolj priljubljenih pesmi v partnerstvu z Billboardom

📷: TikTok

Zdaj lahko uporabniki TikToka v aplikaciji dostopajo do sveže lestvice najbolj priljubljenih pesmi. To je rezultat sodelovanja TikToka z Billboard. Na vrhu trenutne lestvice kraljuje Sexyy Red s hitom "SkeeYee", za njo pa ji sledita pesmi "Paint the Town Red" Doja Cata in "August" Taylor Swift. TikTok in Billboard bosta lestvico oblikovala na podlagi števila ustvarjenih videoposnetkov za posamezno pesem, njihove priljubljenosti in stopnje angažiranosti občinstva. Ta lestvica, ki se bo osveževala vsak četrtek, bo zajemala trende znotraj ZDA in predstavljala prvo uradno merilo za priljubljenost pesmi na TikToku.

Uporabniki lahko dostopajo do te lestvice tako, da v aplikaciji TikTok kliknejo na okroglo ikono v spodnjem kotu, nato pa izberejo možnost Glasbene lestvice v zgornjem desnem kotu. Prav tako je na voljo povezava do lestvice na Billboardovi spletni strani.

TikTok je v zadnjih letih močno preoblikoval glasbeno sceno. Videoposnetki, ki postanejo viralni, lahko pesem potisnejo na vrhove glasbenih lestvic. Lani je bilo več kot 175 pesmi, populariziranih na TikToku, uvrščenih na Billboard Hot 100. Zanimivo je, da so nekatere starejše pesmi, kot je »Running Up That Hill (A Deal With God)« Kate Bush, doživele ponoven vzpon zaradi svoje priljubljenosti na TikToku. 🕺💃🎶

4. Vse velike konference in dogodki na področju tehnologije, zabave in avtomobilizma prihajajo to jesen

📷: Apple

Od Applovega dogodka Wonderlust iPhone do avtomobilskega salona v Detroitu, september prinaša pomembne objave in razkriva stvari, ki nas najbolj zanimajo. 🥳🎮📱🚗

September in oktober sta čas za največja razkritja v tehnologiji, zabavi in avtomobilizmu. Sejem zabavne elektronike IFA v Berlinu je že v polnem teku, sledil mu bo mednarodni filmski festival v Torontu, ki bo potekal do 17. septembra. Applov predstavitveni dogodek iPhone 15 z naslovom "Wonderlust" ter dogodki Nintendo in Sony PlayStation so med glavnimi točkami septembrskega koledarja.

Mednarodni filmski festival v Torontu (TIFF)
Kdaj: 7. - 17. september
Kje: Toronto, Kanada
Kaj: Mednarodne projekcije, predavanja, delavnice.

Avtomobilski salon v Detroitu
Kdaj: 13. - 24. september
Kje: Detroit, Michigan
Kaj: Predstavitev najnovejših avtomobilskih trendov in modelov.

Nintendo Direct
Kdaj: 14. september
Kje: YouTube
Kaj: 40-minutni predogled iger Switch, ki bodo izšle to zimo.

Sony PlayStation State of Play
Kdaj: 14. september
Kje: YouTube
Kaj: Osredotočeno na posodobitve in napovedi iger za PlayStation.

Dogodek Amazonovih naprav in storitev
Kdaj: 20. september
Kje: Amazon HQ2, Arlington, Virginija
Kaj: Predstavitev novih Amazonovih naprav in storitev.

Microsoftov poseben dogodek
Kdaj: 21. september
Kje: New York City
Kaj: Najverjetneje predstavitev novih naprav Surface in fokus na AI.

Koda 2023
Kdaj: 26. - 27. september
Kje: Ritz-Carlton, Kalifornija
Kaj: Konferenca s ključnimi osebami iz sveta tehnologije.

 

5. Teslin nov postopek izdelave avtomobilov bi lahko bil velik industrijski preboj

📷:  by Loren Grush

Tesla je v predoru revolucionarnega pristopa k izdelavi avtomobilov, ki bi lahko presegel trenutne industrijske standarde, zmanjšal stroške in pospešil proizvodnjo. Po informacijah, ki so jih posredovali viri Reutersu, je osnovni element nove tehnologije tlačno ulivanje podvozja kot enega kosa, namesto tradicionalne metode sestavljanja iz 400 delov.

Pri tem bi bilo Teslino obstoječe ultravisokotlačno stiskalnico, ki oblikuje tako sprednji kot zadnji del vozila in je poznano pod imenom "gigacasting", nadgrajeno. Tesla namerava še naprej razvijati to tehniko s pomočjo 3D tiskanja in industrijskega peska za izdelavo kalupov. Tradicionalna izdelava kalupov je lahko zelo draga, zato je ta inovativni pristop potencialno prelomni trenutek za industrijo.

Ko bo tehnologija popolnoma razvita, bo omogočala tlačno ulivanje celotnega podvozja vozila v enem koraku. To bo zamenjalo tradicionalno metodo zvarjenja več delov skupaj, kar bo prineslo strukturne prednosti, kot je večja varnost pri trkih. Glavni izziv je uporaba močnejših stiskalnic "gigapress" in prilagoditev tehnologije 3D-natisnjenega peska, da bi prenesla povečane tlake.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, vidi ta pristop kot prihodnost proizvodnje v podjetju. Podobno kot Apple, ki je z enodelno zasnovo za svoje prenosne računalnike prešel na bolj učinkovito proizvodnjo, Tesla išče načine, kako optimizirati svoj proizvodni proces. Ta novi pristop bi lahko igral ključno vlogo pri izdelavi prihajajočega električnega avtomobila Tesla, vrednega 25.000 $.

V kontekstu večjega obsega, in če se nov postopek izkaže za uspešnega, bi Tesla lahko postavila nov standard za avtomobilsko industrijo. Prihodnost je svetla, če lahko tehnološke ovire premostijo.


8 replies

Userlevel 4
Badge

Komi cakam da pride iPhone 15 🥳

Userlevel 5
Badge

Kateri “zaobljen” telefon je na drugi sliki (1. novica)? A ni 15 priblizno enaka kot zadnjih nekaj let, torej tako kot cisto ta na ta prvi sliki?

Userlevel 3
Badge

"Apple se je odločil za UBC-C vtičnico" je zanimiv stavek, glede na to, da jih je EU prisilil v to. Apple se torej ni odločil za USB-C, odločiti se je moral, če bo prodajal telefone v Evropi ali ne. In poleg drugih stvari, še vedno prodajajo isti telefon, samo da je vsakič dražji. 

 

In na TikToku je bil problem že prej, da so nastajale pesmi posebej za tiktok, zato si bile...ne prave pesmi. Dosti jih je imelo otročje besedilo in krajše so bile, in seveda vsebovale nek ples, samo za to, da so otroci na tiktolu "boostali" pesem. Upam, da top 50 ne bo še bolj uničil situacijo.

Že tako so zdaj samo "remaki" in "coverji" vsepovsod, kot da ne znamo delat glasbe več, ampak samo recikliramo prejšnje hite.

Userlevel 4
Badge

In na TikToku je bil problem že prej, da so nastajale pesmi posebej za tiktok, zato si bile...ne prave pesmi. Dosti jih je imelo otročje besedilo in krajše so bile, in seveda vsebovale nek ples, samo za to, da so otroci na tiktolu "boostali" pesem. Upam, da top 50 ne bo še bolj uničil situacijo.

Že tako so zdaj samo "remaki" in "coverji" vsepovsod, kot da ne znamo delat glasbe več, ampak samo recikliramo prejšnje hite.

Se strinjam. TikToku se posveča preveč pozornosti.

Userlevel 6
Badge

Pozdravljeni

 

Ko že odpiramo debato o največjem ameriškem tehnološkem gigantu Applu podpiram, da so se končno odločili uvesti pravilo en kabel za vse naprave ter končno pripeljali na Iphone USB-C.

 

Zdaj ga morajo samo še na Ipad in so zmagali. 

Mi je pa dizajn novega Iphona zelo všeč. Čeprav bolj podpiram Androidni svet se mi zdi, da Apple počasi dohaja svet zelenih oblačkov.

Še v I-Cloudu lahko naredijo par sprememb.

Userlevel 7

Se strinjam! Uvedba enotnega kabla za vse naprave in prehod na USB-C na iPhoneu sta zagotovo koraka v pravo smer. 🥳 Njihovi dizajni telefonov so mi vedno všeč, prav tako barve..res premišljeno vse skupaj naredijo. 😍 @SamoZ kaj bi ti želel spremeniti v iCloudu? 😊📱

Userlevel 7

Kateri “zaobljen” telefon je na drugi sliki (1. novica)? A ni 15 priblizno enaka kot zadnjih nekaj let, torej tako kot cisto ta na ta prvi sliki?

Hej slika je simbolična. ☺️

Userlevel 7

"Apple se je odločil za UBC-C vtičnico" je zanimiv stavek, glede na to, da jih je EU prisilil v to. Apple se torej ni odločil za USB-C, odločiti se je moral, če bo prodajal telefone v Evropi ali ne. In poleg drugih stvari, še vedno prodajajo isti telefon, samo da je vsakič dražji. 

 

In na TikToku je bil problem že prej, da so nastajale pesmi posebej za tiktok, zato si bile...ne prave pesmi. Dosti jih je imelo otročje besedilo in krajše so bile, in seveda vsebovale nek ples, samo za to, da so otroci na tiktolu "boostali" pesem. Upam, da top 50 ne bo še bolj uničil situacijo.

Že tako so zdaj samo "remaki" in "coverji" vsepovsod, kot da ne znamo delat glasbe več, ampak samo recikliramo prejšnje hite.

To se pa s tabo popolnoma strinjam, res izvajalni delajo glasbo dobesedno za na TikTok. 😒 

Odgovori