TOP 5 novičk tedna 🔧 | Community

TOP 5 novičk tedna 🔧

TOP 5 novičk tedna 🔧
Userlevel 6
  1. EU preverja, ali Apple, Meta in Google sledijo novim pravilom digitalnih trgov

Evropska unija pod vodstvom Evropske komisije izvaja temeljito preiskavo, da bi ugotovila, ali vodilne tehnološke firme, vključno z Apple, Google in Meta, kršijo nova pravila, določena z Zakonom o digitalnih trgih (DMA). Namen DMA je zagotoviti, da digitalni trgi v Evropi ostanejo pošteni in konkurenčni, s posebnim poudarkom na pravilnikih za trgovine z aplikacijami, prednostnih obravnavah v Googlovem iskalniku, izbiri privzetega brskalnika na Applovih napravah iOS in Metinem modelu zaračunavanja oglasov. Preiskava, ki naj bi trajala okoli enega leta, bo prav tako obravnavala Applovo zaračunavanje za distribucijo aplikacij zunaj njegovega App Store in domnevno Amazonovo favoriziranje lastnih izdelkov.  

Komisija posebno pozornost namenja tudi Metinemu načinu pridobivanja soglasja uporabnikov za prikaz oglasov in nedavno uvedeni plačljivi ravni za uporabo Facebooka in Instagrama brez oglasov v EU, kar je sprožilo skrbi glede omejevanja izbire uporabnikov. Poleg tega so pod drobnogledom Applove spremembe pri dovoljevanju alternativnih trgovin z aplikacijami v sistemu iOS, ki kljub večji odprtosti uvajajo novo strukturo pristojbin, kar je bilo deležno kritik s strani podjetij kot sta Spotify in Epic.

Evropska komisija je jasna v svoji nameri: če bo ugotovljeno, da podjetja ne spoštujejo pravil DMA, jim grozijo visoke denarne kazni, ki bi lahko dosegle do 10 % letnega prihodka, v primeru ponavljajočih se kršitev pa celo do 20 %. Ta ukrepi so namenjeni zagotavljanju, da digitalni prostori ostanejo odprti in dostopni za vse udeležence, ter ščitijo interese potrošnikov in manjših podjetij pred monopolističnimi praksami velikih tehnoloških podjetij.

 

  1. Circle and Search: Googlov novi način iskanja na podlagi umetne inteligence

Google je konec januarja predstavil novo funkcijo iskanja, ki temelji na umetni inteligenci, imenovano Circle and Search. Ta inovacija omogoča uporabnikom, da iščejo informacije na spletu neposredno znotraj katere koli aplikacije, ne da bi morali zapustiti trenutno stran. Funkcija deluje tako, da uporabnik označi predmet zanimanja z risanjem kroga okoli njega, označevanjem ali tapkanjem na njem, nakar se na dnu zaslona prikažejo relevantne informacije, kot so mesta za nakup na spletu ali podobne alternative. Circle and Search omogoča tudi iskanje več predmetov hkrati s kombiniranjem slike in besedila, kar uporabnikom omogoča, da zastavijo vprašanja, na katera odgovarja umetna inteligenca.  

Funkcija Circle to Search, ki je bila sprva predstavljena januarja za naprave Pixel 8 in 8 Pro ter serijo Galaxy S24, je zdaj na voljo tudi za vse Pixel naprave, ki poganja čip Tensor, vključno s serijo Pixel 7 in 7 Pro v okviru posodobitve funkcij marca. Google je začel z razširjanjem te funkcije na Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a in Pixel 7a ter na serijo Samsung Galaxy S23, Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5 in Galaxy Tab S9. To posodobitev, ki se izvaja na strežnikih, lahko uporabite, če imate nameščeno najnovejšo različico Google aplikacije. Kmalu bo funkcija na voljo tudi za Pixel Fold in Tablet, s čimer se bo zaokrožila družina naprav Google.

Poleg tega bo funkcija Circle to Search v prihajajočih tednih dobila dodatno zmogljivost prevajanja. Z aktiviranjem se bo poleg iskalne vrstice pojavil nov gumb, ki bo "takoj prevedel vsebino na vašem zaslonu", pri čemer bo novi tekst nadomestil originalni in tako ohranil kontekst. Glej spodaj. 👇 Meni se zdi to super priročna funkcija! Še posebno, če se odpravljaš na kakšno bolj vzhodno potovanje. 🌏

📷: 9to5google

 

  1. Paraliziran pacient z Muskovim Neuralinkom igra šah z mislimi
  📷: CTV News

Muskovo zagonsko podjetje Neuralink je prvič v živo predstavil pacienta z vsajenim možganskim čipom, kako na spletu igra šah. Noland Arbaugh, 29-letni pacient, ki je bil po nesreči pri potapljanju paraliziran od ramen navzdol, je upravljal kurzor na svojem prenosniku s pomočjo naprave Neuralink. Implantat je prejel januarja in s pomočjo le tega, lahko sedaj upravlja računalniško miško z mislimi. Arbaugh je povedal, da je bila operacija zelo preprosta in da ni imel nobenih kognitivnih okvar, poleg tega pa je po operaciji že naslednji dan zapustil bolnišnico.

Kljub temu, da Kip Ludwig, nekdanji programski direktor za nevrotehniko pri Nacionalnih inštitutih za zdravje ZDA, meni, da to, kar je pokazal Neuralink, ni "preboj", priznava, da je za pacienta pozitivno, da se je lahko povezal z računalnikom na način, ki prej ni bil mogoč. "To je zagotovo dobra izhodiščna točka," je dejal. Čeprav je bil Neuralink sprva predstavljen kot podporna tehnologija, je Musk dejal, da želi, da bi ga sčasoma vsadili v popolnoma zdrave ljudi in tako izboljšali njihove sposobnosti. Verjamem, da je ta točka še zelo daleč in bo zagotovo med publiko (p)ostala predmet polemik. 🧐

 

  1. Nvidia je pokazala klon našega celotnega planeta, ki bi lahko metrologom pomagal simulirati in vizualizirati globalne vremenske vzorce
  📷: Yahoo News

Proizvajalec čipov Nvidia je predstavil digitalnega dvojčka Zemlje, imenovanega Earth-2, ki bi meteorologom lahko pomagal simulirati in vizualizirati globalne vremenske vzorce na doslej nepredstavljeni ravni. Platforma Earth-2, ki temelji na oblaku, je del mikrostoritev NVIDIA CUDA-X in omogoča ustvarjanje AI-poganjanih simulacij, ki segajo od globalne atmosfere do lokalnih oblačnih pokrovov, tajfunov in turbulenc. Ta tehnologija obljublja, da bo pospešila dostavo interaktivnih visokoločljivostnih simulacij in ponudila možnost uporabe lastniških podatkov podjetij iz industrije, vredne 20 milijard dolarjev, za izboljšanje opozoril in napovedi vremena.  

NVIDIA je prav tako razvila nov model generativne umetne inteligence imenovan CorrDiff, ki z uporabo najsodobnejših difuzijskih modelov omogoča ustvarjanje slik 12,5-krat višje ločljivosti 1000-krat hitreje in 3000-krat bolj energetsko učinkovito kot trenutni numerični modeli. Uporabo teh modelov načrtujejo za natančnejšo napoved lokacij pristanka tajfunov, kar bi lahko pripomoglo k zmanjšanju števila smrtnih žrtev. To bo omogočilo boljše razumevanje in vizualizacijo vpliva dejanskih vremenskih razmer, kar bi bilo za naš planet ogromnega pomena! 🌩️ 

 

  1. Instagram preizkuša možnost komentiranja specifičnih sličic v carouselu
📷: Social Media Today

Instagram testira novo funkcijo, ki uporabnikom omogoča, da komentirajo posamezne slike ali videe v objavi kolaža (carousela), tako da svoj odgovor povežejo s številko določene slike ali videa v nizu. Kot primer, če želite komentirati drugo sliko v objavi, napišete "@2" in dodate svoj komentar, ki se potem prikaže skupaj s sličico izbrane slike ali videa. Ta novost bi lahko spodbudila bolj usmerjeno interakcijo in povečala angažiranost okoli posameznih elementov, obenem pa odpravila zmedo pri komentiranju objav kolaža.  

Instagram poudarja kolaže kot ključni element za spodbujanje bolj osebnega deljenja v aplikaciji, z nedavnimi testiranji, kot so kolaborativni kolaži, ki drugim uporabnikom omogočajo prispevanje k posodobitvam kolaža, in razširjeni kolaži, ki lahko vsebujejo do 20 slik v eni objavi. Možnost natančnega komentiranja na vsak okvir znotraj kolaža bi lahko bila koristna in omogočala večjo angažiranost in interakcijo v glavnem viru Instagrama. Trenutno je nova opcija oznak kolaža na voljo le omejenemu številu uporabnikov. Kaj pa ti meniš o tej funkciji? Je potrebna ali ne? 😎

 

Uživaj v velikonočnem vikendu! 🥚


0 odgovorov

Pridruži se debati in podaj svoj odgovor!

Odgovori