Top PETek | Community

Top PETek

  • 20 October 2023
  • 5 odgovorov
  • 59 ogledov
Top PETek
Userlevel 7
  • heroj
  • 277 odgovorov

 

1. Prihaja Wi-Fi 7 – ali ga sploh potrebujemo?

No, še ena nova generacija Wi-Fi-ja je tu, ampak, ali je vredno iti po nov usmerjevalnik? Poglejmo si, kaj je ta Wi-Fi 7 in kaj nam prinaša.

Wi-Fi 7 je najnovejši standard brezžične povezave, ki obljublja velike izboljšave v primerjavi s prejšnjimi standardi Wi-Fi 6 in Wi-Fi 6E. Wi-Fi 7 naj bi zmanjšal zakasnitve, povečal zmogljivost, hitrost in izboljšal stabilnost 123. Wi-Fi 7 deluje na vseh treh pasovih (2,4 GHz, 5 GHz in 6 GHz) in obljublja hitrosti do štirikrat hitrejše od Wi-Fi 6 13. Prvi usmerjevalniki Wi-Fi 7 bodo na voljo v začetku leta 2024. Čeprav je Wi-Fi 7 že na obzorju, bo trajalo nekaj časa, preden bo podpora za ta standard postala široko dostopna. Če želite izboljšati svojo brezžično povezavo danes, Wi-Fi 7 ni rešitev. Vendar pa lahko razmislite o nakupu usmerjevalnika Wi-Fi 6 ali Wi-Fi mrežnega sistema Mesh 13.

Wi-Fi 6 je bil predhodnik standarda Wi-Fi 7. Wi-Fi 6 je bil predstavljen leta 2019 in je prinesel izboljšave v primerjavi s prejšnjim standardom Wi-Fi 5. Wi-Fi 6 je uporabljal dva pasova (2,4 GHz in 5 GHz) in je obljubljal hitrosti do 9,6 Gbps 1. Po drugi strani pa deluje Wi-Fi 7 na vseh treh pasovih (2,4 GHz, 5 GHz in 6 GHz) in obljublja hitrosti do štirikrat hitrejše od Wi-Fi 6 13. Poleg tega naj bi Wi-Fi 7 zmanjšal zakasnitve, povečal zmogljivost, hitrost in izboljšal stabilnost 123. Prvi usmerjevalniki Wi-Fi 7 bodo na voljo v začetku leta 2024.

V primerjavi s standardom Wi-Fi 6 se zdi, da ima standard Wi-Fi 7 večji potencial za izboljšanje zmogljivosti brezžične povezave. Vendar pa bo trajalo nekaj časa, preden bo podpora za ta standard postala široko dostopna. Če želite izboljšati svojo brezžično povezavo danes, lahko razmislite o nakupu usmerjevalnika Wi-Fi 6 ali Wi-Fi mrežnega sistema Mesh 13.

 

Kakšne so prednosti Wi-Fi 7 v primerjavi z Wi-Fi 6?

 

Wi-Fi 7, ki bo uradno sprejet šele leta 2024, bo nadgradnja Wi-Fi 6 in se bo osredotočal na WLAN delovanje v zaprtih in odprtih prostorih s hitrostmi do 46 Gbit/s 1. Wi-Fi 7 bo v primerjavi z Wi-Fi 6 prinesel več prednosti, kot so:

  • Večja pasovna širina: Wi-Fi 7 bo uporabljal pasovno širino do 320 MHz v primerjavi z največjo pasovno širino Wi-Fi 6, ki znaša 160 MHz 23. To pomeni, da bo Wi-Fi 7 lahko prenašal več podatkov naenkrat, kar bo izboljšalo uporabniško izkušnjo.
  • Večje število kanalov: Wi-Fi 7 bo podpiral 21 kanalov v primerjavi s samo 16 kanali pri Wi-Fi 6 2. To pomeni, da bodo uporabniki imeli več možnosti za izbiro kanala in se izognili motnjam zaradi preobremenjenosti.
  • Večje število naprav: Wi-Fi 7 bo podpiral večje število naprav kot Wi-Fi 6 4. To pomeni, da bodo uporabniki lahko povezali več naprav na eno omrežje brez izgube hitrosti ali kakovosti signala.
  • Izboljšana učinkovitost: Wi-Fi 7 bo uporabljal tehnologije, kot so 4096-QAM, Multi-RU, Multi-Link Operation (MLO) in enhanced MU-MIMO, ki bodo izboljšale učinkovitost omrežja 42.

 

Wi-Fi 7, ki bo uradno sprejet šele leta 2024, bo nadgradnja Wi-Fi 6 in se bo osredotočal na WLAN delovanje v zaprtih in odprtih prostorih s hitrostmi do 46 Gbit/s 1. Trenutno je na trgu le nekaj usmerjevalnikov Wi-Fi 7, ki so namenjeni predvsem zgodnjim uporabnikom in so precej dragi 1. Na primer, TP-Link Archer BE800 in Amazon Eero Max 7 sta najcenejša usmerjevalnika Wi-Fi 7, ki sta na voljo na trgu, in sta na voljo za 599 dolarjev 1.

Če želite uporabljati Wi-Fi 7, boste morali kupiti nov usmerjevalnik, ki podpira ta standard. Vendar pa ni nujno, da ga kupite takoj. Če vaš trenutni usmerjevalnik podpira Wi-Fi 6, boste lahko še vedno uživali v visokih hitrostih brez težav. Poleg tega se bo cena usmerjevalnikov Wi-Fi 7 znižala, ko bo standard uradno sprejet in postane bolj razširjen 12.

 

2. Google prilagaja Chromovo iskalno vrstico, da bi olajšal krmarjenje po spletu

Google je v brskalniku Chrome uvedel nekaj sprememb, ki znatno izboljšujejo uporabniško izkušnjo pri brskanju po spletu. Sedaj lahko Chrome samodejno popravlja tipkarske napake v URL-jih, kar pomeni, da boste prejeli predloge za samodokončanje na podlagi pravega spletnega mesta, tudi če ste napačno vnesli domeno. Ta funkcionalnost se razteza tudi na iskanje med zaznamki, omogoča boljšo povezljivost z datotekami in ponuja bolj pametno samodokončanje v naslovni vrstici, ki temelji na ključnih besedah.

To ni le manjša sprememba; to je del večjega trenda, ki olajšuje premikanje po spletu brez potrebe po številnih iskanjih v Googlu. Google se odloča za bolj prilagojen pristop, kar je opazno v odločitvi, da se osredotoči na izboljšanje uporabniške izkušnje, čeprav so v preteklosti preprečevali funkcije, ki bi lahko zmanjšale število iskanj v Googlu.

Nekatere spremembe se nanašajo tudi na vizualno postavitev naslovne vrstice, ki naj bi bila zdaj bolj berljiva in hitrejša za nalaganje. Poleg tega, ko začnete vnašati ime priljubljenega spletnega mesta, se bo na seznamu predlogov prikazal URL tega spletnega mesta, kar omogoča neposreden dostop. Čeprav so te spremembe dobrodošle za uporabnike, lahko kažejo na spremembo strategije Google-a glede iskanja, ki bi se lahko odražala v manjši odvisnosti od tradicionalnega iskanja in boljši usmerjenosti k hitremu brskanju po spletu.

Večji kontekst za te spremembe vključuje tudi dejstvo, da se Google spopada z protimonopolsko tožbo in z večjimi stroški, povezanimi z uporabo umetne inteligence. Zdi se, da se Google prilagaja novim izzivom in se hkrati trudi izboljšati uporabniško izkušnjo v brskalniku Chrome. Spremembe kažejo na hitro evolucijo iskalne izkušnje in nenehno prilagajanje, ki sledi spreminjajočemu se okolju na spletu.

 

3. Amazon je v enem od svojih skladišč odstranil plastično embalažo

Amazon je uresničil del svoje zaveze glede opuščanja plastične embalaže v enem od svojih obratov v Ohiu, vendar še ni predstavil celovitega načrta za razširitev sprememb po vsej državi. To zgodbo začenjamo z dejstvom, da je Amazon, kot odgovor na pritisk okoljskih skupin, napovedal, da bo prešel na bolj trajnostne embalažne materiale in opustil plastične poštne pošiljke. Nedavno je v obratu v Euclidu v Ohiu implementiral spremembe, ki vključujejo uporabo reciklirane papirne embalaže namesto plastičnih materialov.

Tehnološki velikan je nadgradil svoj pakirni stroj, ki zdaj samodejno sestavlja škatle po meri, uporablja papirne poštne predale za manjše predmete ter namesto plastičnih vstavlja papirna polnila v standardne škatle. Ta poteza kaže na prizadevanje Amazona za zmanjšanje plastičnih odpadkov in zmanjšanje onesnaženja morij, kar je pozdravil Matt Littlejohn, višji podpredsednik organizacije Oceana, ki se ukvarja z ohranjanjem narave.

Vendar pa so kritiki opozorili, da Amazon še ni podal jasnih in merljivih zavez glede končne opustitve plastike v ZDA, kar je njegov največji trg. Kljub temu, da podjetje navaja, da bo prehod na embalažo, ki jo je mogoče reciklirati, zahteval "večletno prizadevanje," so nekateri dvomljivi glede zaveze podjetja, saj niso določili natančnega časovnega okvira.

V tej fazi je Amazonova odločitev, da vsaj en obrat preusmeri na embalažo brez plastike, pomemben korak, ki kaže, da imajo distribucijski centri možnost omejevanja uporabe plastičnih materialov. Poleg tega je Amazon že v letu 2022 zmanjšal uporabo embalaže za 11 odstotkov tako, da je izdelke pakiral neposredno v škatle proizvajalca in nanje pritrdil etikete.

Kljub navedbam kritikov glede pomanjkanja jasnih zavez, pa ta razvoj odraža vsaj delno zavezanost Amazona k trajnostnemu poslovanju in zmanjšanju okoljskega vpliva svojih operacij. Vprašanje, ali bo ta pristop postal norma in se razširil na vse njihove obrate, ostaja odprto.

 

4.  Legenda Lakersov Rick Fox je zgradil hišo, ki lahko sesa CO2 iz ozračja

📷:  Partanna


Rick Fox, legendarni igralec Lakersov, ni le osvajal košev na košarkarskem igrišču, ampak zdaj zida tudi trajnostno prihodnost na Bahamih. Ustanovil je podjetje Partanna, ki se osredotoča na razvoj trajnostnih gradbenih materialov, in nedavno je predstavil svoj prvi projekt - hišo, ki ne le da ščiti pred vplivi podnebnih sprememb, ampak aktivno zmanjšuje CO2 v ozračju.

Njihov inovativni pristop temelji na uporabi alternativnega betona, ki zmanjšuje emisije toplogrednih plinov, ki jih povzroča tradicionalni cement. Fox je pridobil navdih za ta projekt po uničujočem orkanu Dorian leta 2019, ki je prizadel Bahame, posebej otok Abaco, kjer je Fox odraščal. Uničenje, ki ga je povzročil orkan, je sprožilo Foxovo odločitev za preusmeritev svoje kariere in iskanje inovativnih rešitev za podnebne spremembe.

Podjetje Partanna se je združilo z arhitektom Samom Marshallom in znanstveniki za materiale ter razvilo beton brez uporabe tradicionalnega cementa. Namesto tega uporabljajo sestavine, kot sta slanica iz obratov za razsoljevanje in stranski produkt proizvodnje jekla, imenovan žlindra. S tem zmanjšujejo ogljični odtis gradbenega materiala.

Zanimiva lastnost njihovega betona je, da naj bi se strjeval pri sobni temperaturi, kar zmanjšuje porabo energije pri proizvodnji. Poleg tega naj bi vezivne sestavine v mešanici absorbirale CO2 iz zraka, kar pomeni, da material aktivno čisti ozračje, tudi po končani gradnji.

Fox, ki je izvršni direktor Partanne, poudarja, da je njihov cilj ne le zgraditi eno hišo, ampak vzpostaviti trajnostni standard za gradbeni material. Če bo projekt uspešen na Bahamih, si želijo razširiti uporabo alternativnega betona povsod, kjer gradbeni materiali prispevajo k podnebnim spremembam.

Kljub obetavnim vidikom projekta pa obstajajo tudi pomisleki. Kritiki opozarjajo na energetsko intenzivnost pridobivanja sestavin, kot sta žlindra in slanica, iz obratov za jeklo in razsoljevanje, ki lahko sami proizvajajo veliko emisij CO2. Partanna pa trdi, da te emisije niso del njihove odgovornosti, saj uporabljajo odpadne materiale za ustvarjanje nečesa pozitivnega.

Za zdaj je ta izzivajoči projekt še v fazi preizkušanja, vendar si Fox in ekipa Partanne prizadevajo postaviti temelje za trajnostno prihodnost gradbeništva. Bahamska vlada je prepoznala potencial projekta in sodeluje pri gradnji 1000 domov, začenši s skupnostjo 29 hiš. Čeprav je še prezgodaj za dokončne sodbe, Fox verjame, da so na pravi poti, da postanejo prva črta rešitev za podnebne spremembe.

 

5.  Apple ima v boju proti podnebnim spremembam prednost pred svojimi konkurenti

📷: Izvršni direktor Appla Tim Cook  (Getty Images)

Novo poročilo ugotavlja, da druga velika tehnološka podjetja zaostajajo pri spodbujanju svojih dobaviteljev k uporabi čiste energije. Med šestimi analiziranimi podjetji je Apple trenutno najbolj napreden, saj je edino postavilo cilje za prehod dobaviteljev na obnovljivo energijo. Direktor globalne podnebne politike pri organizaciji Stand.earth, Gary Cook, poudarja potrebo po jasnih signalih drugih podjetij do svojih dobaviteljev.

Poročilo razkriva, da Big Tech prispeva 4% svetovnih emisij toplogrednih plinov, več kot letalski promet. Priporoča, da podjetja postanejo bolj strateška pri nakupu obnovljive energije, saj trenutna električna omrežja ne izpolnjujejo ciljev podjetij za ogljično nevtralnost. Kljub temu, da podjetja, kot je Apple, kupujejo certifikate za obnovljivo energijo, poročilo poudarja, da ta finančna spodbuda ni vedno dovolj, zato nekatera podjetja, vključno z Appleom, Googleom in Microsoftom, razvijajo strategije za povečanje uporabe obnovljive energije v lokalnih omrežjih.

Poročilo tudi poziva tehnološka podjetja, naj tesneje sodelujejo pri boju proti podnebnim spremembam in zagovarjajo politike uporabe čiste skupne energije. Poudarja pomen zmanjšanja emisij v dobavni verigi, saj so dobavitelji pogosto vir največjega ogljičnega odtisa podjetij. Apple si prizadeva postati ogljično nevtralno do konca desetletja, s ciljem, da dobavitelji do leta 2030 uporabljajo izključno čisto energijo pri izdelavi izdelkov Apple. To prizadevanje je Appleu nedavno omogočilo, da je predstavil ogljično nevtralne pripomočke.

 


5 replies

Userlevel 7

Super petka, hvala @Lea

Apple je res korak pred konkurenti, ciniki pa bi še vedno rekli, da bi lahko naredil več - naprimer s pravim sistemom krožnega gospodarstva, pri katerem ne spodbujaš nakupa nove naprave vsake dve leti, ampak poskrbiš za drugačne modele, prodajo rabljenih telefonov, najemom, ipd. 

Ampak kaj, ko delničarji zahtevajo svoje 🤠🤷

Userlevel 3
Badge

Mislim, da WiFi 7 ni nekaj posebnega saj bo potrebno za njegov izkoristek imeti naprave, ki ga podpirajo čeprav večina IoT naprav še vedno deluje samo na WiFi 4. Prav tako lahko kvaliteten AP na WiFi 4 ali WiFi 5 naredi veliko spremembo v hitrosti in pokritosti v primerjavi z tistimi bol “generičnimi”. Če pa nekdo res potrebuje nizko latenco pa itak ni druge opcije kot kabel. :D

 

Userlevel 3
Badge

Niti WiFi 6 se ne uporablja tako veliko da bi lahko prešli na WiFi 7. 

Userlevel 3
Badge

Mislim, da WiFi 7 ni nekaj posebnega saj bo potrebno za njegov izkoristek imeti naprave, ki ga podpirajo čeprav večina IoT naprav še vedno deluje samo na WiFi 4. Prav tako lahko kvaliteten AP na WiFi 4 ali WiFi 5 naredi veliko spremembo v hitrosti in pokritosti v primerjavi z tistimi bol “generičnimi”. Če pa nekdo res potrebuje nizko latenco pa itak ni druge opcije kot kabel. :D

 

Prav imaš😃

Userlevel 3
Badge

Ka mi bo WiFi 7 46 Gbit/s, če mi po optiki operater spušča samo 1Gbit/s 😂

Odgovori