Sončnih TOP 5 🔆 | Community

Sončnih TOP 5 🔆

Sončnih TOP 5 🔆
Userlevel 7
 • heroj
 • 313 odgovorov
 1. Binit: Pametna naprava, ki sledi in analizira gospodinjske odpadke
📸: Binit

Si kdaj pomislil_a, da bi umetna inteligenca lahko igrala vlogo pri tvojem vsakdanjem življenju, tudi pri nečem tako enostavnem, kot je ravnanje z odpadki? 🌍 Finsko startup podjetje Binit je prav to uresničilo – razvili so pametno napravo, ki uporablja umetno inteligenco za sledenje gospodinjskim odpadkom.

Kako pa to deluje? 🤔

Binitova naprava, ki je še v razvoju, uporablja napredne zmogljivosti obdelave slik velikih jezikovnih modelov (LLM), kot je GPT podjetja OpenAI, za prepoznavanje predmetov, ki jih zavržemo. Gre za napravo, ki jo lahko namestiš v kuhinji, kjer s pomočjo kamer in senzorjev spremlja, kaj mečemo v smeti. Ta "pametni koš za smeti" sledi našim odpadkom in nam prek aplikacije ponuja analizo, povratne informacije in nasvete, kako zmanjšati količino odpadkov.

Zakaj bi imeli doma Binit? 🏡

Razvrščanje odpadkov je ključnega pomena za recikliranje in zmanjšanje okoljskega odtisa. 🌿 Binitova naprava uporabnikom omogoča, da pridobijo vpogled v svoje navade glede odpadkov. Vsakič, ko nekaj zavržeš, se ta zabeleži in analizira. Aplikacija nato ponudi nasvete, kako zmanjšati uporabo določenih vrst odpadkov in predlaga alternative.

Poleg tega Binit načrtuje ponudbo premijskih funkcij z naročnino za bolj poglobljene analize in nasvete. Med testiranjem v ZDA je Binit opazil 40-odstotno zmanjšanje količine mešanih odpadkov. 🗑️➡️♻️ Uporabniki so bolj pozorni na to, kaj zavržejo, kar je rezultat preglednosti in igrifikacije, ki jo ponuja Binit.

Binit si prizadeva za širitev in komercialni zagon letos jeseni, najprej v ZDA, z načrtovano ceno približno 199 dolarjev za napravo.

Kaj je naslednje?

Binit želi postati ključni igralec na področju trajnostnega ravnanja z odpadki. Njihova vizija je zmanjšati kulturo zavržene potrošnje in spodbuditi bolj premišljeno potrošnjo, ponovno uporabo in recikliranje, s čimer bi prispevali k ohranjanju okolja za prihodnje generacije. 🌍💚

Kaj meniš o pametnih smeteh? Bi jih imel_a doma? 🚮💡

 

 

 1. Apple bo predstavil svoje novosti na WWDC 2024
📸: Apple

Apple bo svoj velik dogodek WWDC (World Wide Developers Conference) začel 10. junija ob 10.00 po našem času. To je dogodek, kjer Apple vsako leto predstavi nove programe in tehnologije za svoje naprave, kot so iPhone, iPad, Mac računalniki, Apple TV, Apple Watch in nova Vision Pro očala.

Kje si lahko ogledaš dogodek?

Dogodek boš lahko spremljal_a v živo na Applovi spletni strani ali na YouTube.

Kaj pričakujemo na dogodku?

Apple bo predstavil nove različice svojih operacijskih sistemov:

 • iOS za iPhone
 • iPadOS za iPad
 • macOS za Mac računalnike
 • tvOS za Apple TV
 • watchOS za Apple Watch
 • visionOS za nova Vision Pro očala
 • Umetna inteligenca in Apple

V zadnjem času so nekateri kritiki menili, da Apple pri razvoju umetne inteligence (AI) zaostaja za drugimi podjetji, kot so Google, Microsoft in OpenAI. Izvršni direktor Apple, Tim Cook, že nekaj časa obljublja, da bodo na tem področju naredili velike korake. Govorice pravijo, da bi se Apple lahko povezal z OpenAI, podjetjem, ki je ustvarilo priljubljeno orodje za umetno inteligenco GPT.

Nove naprave?

Čeprav se WWDC osredotoča na programsko opremo, Apple pogosto predstavi tudi nove naprave. Lani so na primer predstavili Vision Pro očala. Letos pa naj bi bilo manj novih naprav, saj se Apple sooča z izzivi pri projektu mešane resničnosti in odločitvijo o ukinitvi projekta električnega avtomobila.

WWDC 2024 bo poln zanimivih novosti in predstavitev. Če si navdušen_a nad tehnologijo in Applovimi izdelki, si vsekakor oglej dogodek v živo in deli z nami, kakšna ti je bila predstavitev ter kaj te je najbolj navdušilo.

 

 

3. Meta razkriva nove funkcije z umetno inteligenco za WhatsApp Business: Klepetajte s strankami še lažje!

📲: WhatsAPP

Meta uvaja nove funkcije z umetno inteligenco v aplikacijo WhatsApp Business, ki bodo podjetjem olajšale komunikacijo s strankami. Na konferenci podjetja Meta Conversations v Braziliji je Mark Zuckerberg napovedal te funkcije, ki bodo omogočile podporo strankam, ustvarjanje oglasov in avtomatsko odgovarjanje na sporočila.

Meta želi omogočiti podjetjem, da hitro vzpostavijo agente umetne inteligence, ki bodo lahko komunicirali s strankami, jim nudili podporo in olajšali trgovanje. Uporabniki aplikacije WhatsApp Business bodo lahko s pomočjo vmesnika ustvarjali oglase na Facebooku in Instagramu, ki bodo sprožili klepet s podjetjem prek WhatsAppa. 📱

Poleg tega Meta testira funkcijo avtomatskega odgovarjanja na vprašanja strank, povezana s katalogom izdelkov ali pogostimi vprašanji. Ta funkcija trenutno poteka v Indiji in Singapurju ter se kmalu širi tudi na Brazilijo. Pomembno je omeniti, da bo Meta jasno označila sporočila, ki jih generira umetna inteligenca, da bodo stranke vedele, da ne komunicirajo s človeškim predstavnikom podjetja. 🤖

Poleg tega bo WhatsApp izkoristil umetno inteligenco za pošiljanje sporočil le določenim skupinam ljudi, namesto vsem strankam, ki so se prijavile na prejemanje posodobitev podjetja. Upravitelj oglasov bo sedaj predlagal primerna občinstva, ki bi lahko bila zainteresirana za prejemanje sporočil poleg posodobitev o njihovih naročilih. 📩

 

4. Google želi z umetno inteligenco rešiti koralne grebene

 

📸: National Geographic

Google je razvil novo orodje z umetno inteligenco, imenovano SurfPerch, ki morskim biologom pomaga bolje razumeti in spremljati zdravje koralnih grebenov. To orodje je bilo ustvarjeno v sodelovanju z Google Research in DeepMind ter je usposobljeno na tisočih urah zvočnih posnetkov koralnih grebenov.

Kako deluje SurfPerch?

SurfPerch omogoča znanstvenikom, da "slišijo" zdravje koralnih grebenov. Z njim lahko spremljajo aktivnosti grebenov ponoči in v globoki ali motni vodi. Orodje analizira zvoke grebenov in prepoznava različne zvoke rib ter drugih morskih organizmov, kar pomaga oceniti stanje ekosistema.

Vključevanje javnosti

Projekt se je začel s povabilom javnosti, da posluša zvoke koralnih grebenov prek spleta. Na spletni strani "Calling in Our Corals" so obiskovalci poslušali več kot 400 ur posnetkov in kliknili, ko so slišali zvok rib. Tako so pomagali ustvariti "bioakustični" niz podatkov, ki se osredotoča na zdravje grebenov. Ti podatki so bili uporabljeni za izboljšanje delovanja SurfPerch.

SurfPerch je zdaj sposoben hitro prepoznati nove zvoke grebenov, kar omogoča bolj učinkovito analizo podatkov kot prej. To pomeni, da ni več potrebe po dragih procesorjih GPU za usposabljanje modela, kar odpira nove možnosti za razumevanje in ohranjanje koralnih ekosistemov.

Raziskovalci, vključno s profesorjem morske biologije Stevom Simpsonom iz Univerze v Bristolu in morskih biologom Benom Williamsom iz University College London, so ugotovili, da lahko zvoki ptic povečajo učinkovitost modela SurfPerch. Kljub razlikam med ptičjimi pesmimi in zvoki rib so našli skupne vzorce, ki so pripomogli k učenju modela.

Uporaba v praksi

Z združitvijo podatkov iz projekta "Calling Our Corals" s programom SurfPerch so raziskovalci uspeli:

 • Odkriti razlike med zaščitenimi in nezaščitenimi grebeni na Filipinih
 • Spremljati rezultate obnove grebenov v Indoneziji
 • Bolje razumeti odnose med ribami na Velikem koralnem grebenu

 

Nadaljnje raziskave

Projekt se nadaljuje in na spletno mesto "Calling in Our Corals" se dodajajo novi zvočni posnetki, ki bodo pomagali pri nadaljnjem usposabljanju modela umetne inteligence. Google verjame, da bodo ta prizadevanja pomagala pri boljšem razumevanju in ohranjanju koralnih grebenov po vsem svetu.

 

Kako se sliši življenje pod vodo, lahko slišiš  tukaj.  🪸🐙🐚🦪

 

5. Nova Leica Lux aplikacija spremeni tvoj iPhone v vrhunski fotoaparat

📸: ComputerBild

Leica je razvila novo aplikacijo Leica Lux, ki uporabnikom iPhona omogoča, da uporabljajo barvne profile in simulacije klasičnih objektivov njenih fotoaparatov. Aplikacija je zasnovana za tiste, ki želijo izboljšati svoje fotografije s telefonom in uživati v estetskem slogu Leice.

Kaj ponuja Leica Lux?

Aplikacija Leica Lux, ki je na voljo v trgovini App Store, vsebuje 11 barvnih profilov, imenovanih „Leica Looks“. Ti profili so zasnovani tako, da ustrezajo trenutnim fotoaparatom Leica in ponujajo estetiko, navdihnjeno s klasičnim filmom. Aplikacijo lahko uporabljaš v popolnoma samodejnem načinu, podobno kot Applovo aplikacijo za kamero, ali pa preklopite na „način zaslonke“, ki s programsko opremo posnema slog in bokeh (zameglitev ozadja) dragih objektivov, kot so Summilux-M 35 mm f/1,4 ASPH in Noctilux-M 50 mm f/1,2 ASPH.

Brezplačna in plačljiva različica

Če uporabljate Leica Lux v brezplačnem načinu, boš imel_a dostop do petih Leica Looks in ene simulacije objektiva. Za odklepanje vseh barvnih profilov, programskih objektivov in profesionalnih funkcij, kot je ročno upravljanje osvetlitve, je potrebna naročnina, ki stane 6,99 USD na mesec ali 69,99 USD na leto.

Na iPhonu 13 Pro max sem preizkusila Leica Lux. Uporabniški vmesnik je lepo oblikovan z enostavnimi meniji in prilagodljivimi nastavitvami, ki vključujejo funkcije, kot sta kompenzacija osvetlitve in histogram v živo. Slike posnete z Leica Lux, se samodejno shranijo tudi v galerijo v iPhonu.


0 odgovorov

Pridruži se debati in podaj svoj odgovor!

Odgovori