TOP 5 za vikend paket | Community

TOP 5 za vikend paket

TOP 5 za vikend paket
Userlevel 7
 • heroj
 • 319 odgovorov

 

 1. Google Maps: Kmalu bo na voljo skupna navigacija za več voznikov imenovana "Co-Navigate"
📸: Getty Images

Google Maps je pripravil novo funkcijo imenovano "Co-Navigate", ki bo omogočala več voznikom, da se skupaj navigirajo do istega cilja, tudi če uporabljajo različna vozila. 🚗

Nova funkcija je namenjena različnim scenarijem, kot so potovanja s prijatelji, družino ali sodelavci, ki se odpravljajo na isto destinacijo, vendar pripeljejo z različnimi vozili. Google Maps bo omogočil vsem članom skupine, da ostanejo povezani v realnem času, kar bo preprečilo morebitno zmedo ali ločitev med potovanjem.

S tem novim dodatkom se Google Maps še bolj približuje uporabnikom, ki si želijo bolj integrirane izkušnje med vožnjo. Funkcija "Co-Navigate" bo vključevala posodobitve v realnem času, možnost deljenja napredka na potovanju, dodajanje predlaganih mest za srečanja, pomoč pri parkiranju in še več, kar bo olajšalo skupno potovanje za vse udeležence.

Google Maps je ena najbolj priljubljenih navigacijskih aplikacij, ki je v zadnjih letih doživela številne posodobitve, da bi bolje služila svojim uporabnikom v času pametnih telefonov. Z novimi funkcijami, ki so na voljo tako na iOS kot Android platformah, Google Maps še naprej ostaja v ospredju in izpolnjuje potrebe sodobnih potnikov.

Ali že nestrpno čakaš, da preizkusiš novo funkcijo "Co-Navigate" v Google Maps?😁 Zagotovo ti bo ta funkcionalnost olajšala poletno potovanje s prijatelji ali družino. 😉🗺️✨

 

 1. Spotify na Švedskem testira opozorila v sili
📸: dock. Pixabay

Spotify, priljubljena aplikacija za poslušanje glasbe, se je lotila nečesa povsem novega. Na domačem trgu na Švedskem preizkuša sistem za opozarjanje na izredne razmere. 🚨 Gre za novost, ki bi lahko pomagala širiti javna obvestila o nesrečah, resnih dogodkih ali naravnih nesrečah. 🌁

Podjetje je potrdilo, da preizkuša tak sistem, vendar ni pojasnilo, zakaj. Švedska zakonodaja tega ne zahteva, Spotify pa pravi, da zgolj raziskuje, ali bi lahko aplikacija podpirala sistem opozarjanja na izredne razmere.

Kako je prišlo do odkritja?

Tehnolog in reverzni inženir Chris Messina je prvi odkril to funkcijo v kodi aplikacije. Messina meni, da bi sistem za obveščanje v sili lahko spodbudil uporabnike, da omogočijo obvestila v aplikaciji. Pogosto namreč uporabniki onemogočijo opozorila iz aplikacij, ki niso nujne, kot so družabna omrežja in zabavne aplikacije.

Zakaj je to pomembno?

Podpora opozorilom v sili bi lahko utrdila položaj Spotifyja kot nujne aplikacije. V tem se pridružuje drugim velikim igralcem, kot sta Meta s svojo funkcijo Safety Check in Google s sistemom opozarjanja na potrese v operacijskem sistemu Android. V ZDA zakonodajalci že razmišljajo o tem, da bi poleg televizijskih in radijskih postaj tudi spletne aplikacije za pretakanje podpirale opozorila v sili.

Kako deluje?

V kodi aplikacije Spotify so našli naslednje stavke:

 • "Opozorila v sili na Švedskem"
 • "Prejemanje javnih opozoril v sili"
 • "Pomembno javno obvestilo, IPA, je sistem, ki se na Švedskem uporablja za opozarjanje javnosti v primeru nesreč, resnih dogodkov ali motenj pomembnih storitev"
 • "Za več informacij obiščite spletno mesto švedske agencije za civilne nesreče"

Predstavnik podjetja Spotify je potrdil testiranje in dodal, da se zaenkrat testira le na Švedskem. "V Spotifyju redno izvajamo številne teste, da bi izboljšali našo uporabniško izkušnjo," je dejal predstavnik. "Nekateri od teh testov na koncu tlakujejo pot naši širši uporabniški izkušnji, večina pa služi le kot pomembno spoznanje."

Spotify tako preizkuša nekaj novega, kar bi lahko pripomoglo k večji varnosti in obveščenosti uporabnikov. Če se bo testiranje izkazalo za uspešno, bi lahko to postala pomembna funkcija, ki bo izboljšala uporabniško izkušnjo in prispevala k večji varnosti skupnosti.

 

 1. Nova aplikacija BananaBin te opomni, kdaj izprazniti koš na Mac-u
📸: BananaBin

Nova aplikacija za Mac, imenovana BananaBin, je kot nalašč za tiste, ki imate radi urejen računalnik, a včasih pozabite izprazniti smetnjak. S tem orodjem boš prejel_a opomnik, kdaj je čas za pospravljanje! 

Aplikacija deluje preprosto: namestiš jo in nastaviš limit za smeti, na primer 10 MB, 1 GB ali 10 GB. Ko tvoj smetnjak preseže ta limit, se prikažejo animirane muhe, 🪰 ki te opomnijo, da je čas za izpraznitev koša. 🗑️

BananaBin je trenutno v brezplačni beta različici, čeprav načrtujejo uvedbo majhne enkratne »naročnine« v prihodnosti. Razvijalec Leon Schrijvers je pojasnil, da aplikacija za zdaj deluje le na macOS Sonoma, vendar načrtujejo dodajanje podpore tudi za macOS Ventura.

Pomembno je vedeti, da BananaBin za svoje delovanje potrebuje dovoljenje za popoln dostop do tvojega diska. To omogoča, da aplikacija preveri, koliko prostora zaseda tvoj smetnjak in kdaj je čas za izpraznitev.

Če želiš preizkusiti to uporabno aplikacijo, jo lahko preneseš tukaj: https://bananabin.app/

 

 1. Apple dodaja nove jezike z iOS 18
📸: Getty Images

Apple je prejšnji mesec na svetovni konferenci razvijalcev (WWDC) predstavil novo različico operacijskega sistema za iPhone, iOS 18. Ena izmed glavnih novosti, ki jih prinaša ta posodobitev, je razširjena podpora za več novih jezikov na zaklenjenem zaslonu, tipkovnici in pri iskanju.

Podpora za več jezikov na zaklenjenem zaslonu

Z iOS 18 lahko zdaj prilagodiš zaklenjen zaslon, da prikazuje čas v različnih številkah, kar podpira 12 novih jezikov. Ti jeziki so:

 • Arabski
 • Arabski indijski
 • Bangla
 • Devanagari
 • Gudžaratski
 • Gurmukhi
 • Kanadski
 • Malajalamski
 • Meitei
 • Odijski
 • Ol čiki
 • Telugu

Posodobitve tipkovnice

Tipkovnica v iOS 18 je prav tako doživela številne izboljšave. Ena izmed pomembnejših funkcij je trijezično napovedno tipkanje, ki vam omogoča preprosto preklapljanje med tremi jeziki. Poleg tega lahko vnesete besedilo v latinici in prejemate predloge v treh različnih jezikih, ne da bi morali preklapljati med njimi.

Če uporabljaš aplikacijo Sporočila in imaš več pogovorov v različnih jezikih, si bo tipkovnica zapomnila, kateri jezik si uporabil_a v določenem pogovoru. Trijezična tipkovnica podpira naslednje jezike:

 • Angleščina
 • Bangla
 • Gudžaratski
 • Hindujščina
 • Maratijščina
 • Pandžabščina
 • Tamilščina
 • Telugu

Poleg tega je iOS 18 dodal tudi podporo za korejsko in angleško večbesedno tipkovnico.

Te izboljšave omogočajo uporabnikom še boljšo prilagoditev in lažje komunikacijo v različnih jezikih. Kaj pa slovenščina? 🤔💭

 

 

 1. Figma začasno izklopila funkcijo 'Make Design' zaradi obtožb o kopiranju dizajna Applove aplikacije Weather🌦️
📸: AlternativeTo

Podjetje Figma, ki razvija programsko opremo za oblikovanje, je začasno izklopilo svojo novo funkcijo umetne inteligence, imenovano "Make Design". Razlog za to je, da je ta funkcija kopirala dele Applove aplikacije Vreme (Weather), kar je opazil Andy Allen, ustanovitelj podjetja NotBoring Software.

Kaj je "Make Design"?

"Make Design" je orodje, ki pomaga oblikovalcem ustvarjati osnutke za aplikacije s pomočjo umetne inteligence. Oblikovalci lahko funkciji preprosto opišejo, kaj želijo, in ta jim nato pripravi predloge postavitev in uporabniških vmesnikov.

Andy Allen je opazil, da je "Make Design" pri ustvarjanju predlogov pogosto uporabljal dizajn Applove aplikacije Vreme (Weather). To je pomenilo, da je Figma morda uporabila obstoječe aplikacije kot vzorec za svoje predloge, kar je povzročilo skrb zaradi morebitnega kršenja avtorskih pravic.

Direktor podjetja Figma, Dylan Field, je dejal, da so obtožbe o kopiranju napačne. Po njegovih besedah funkcija "Make Design" ni bila usposobljena na vsebinah Figme, datotekah skupnosti ali zasnovah aplikacij. Vendar pa so začasno izklopili funkcijo, da bi preverili in izboljšali njeno delovanje.

Figma bo funkcijo "Make Design" izklopila in jo ponovno omogočila šele, ko bo prepričana, da lahko zagotovi visoko kakovost in da ne bo več težav s kopiranjem. Želijo poskrbeti, da bodo rezultati funkcije izvirni in ne bodo povzročali pravnih težav za oblikovalce, ki jo uporabljajo.

Kaj to pomeni za oblikovalce?

Oblikovalci, ki uporabljajo Figma, bodo morali počakati, da se funkcija "Make Design" izboljša in ponovno omogoči. V tem času naj preverijo, ali njihovi dizajni niso preveč podobni že obstoječim aplikacijam, da se izognejo morebitnim težavam z avtorskimi pravicami.

 


0 odgovorov

Pridruži se debati in podaj svoj odgovor!

Odgovori